[...] razie do celów energetycznych zużyje część aminokwasów, co zdecydowanie pomniejszy ich pulę, przeznaczoną do wykorzystania budulcowego. Przy okazji ulegnie obniżeniu wartość biologiczna omawianego białka pokarmowego. Aby zrozumieć tan proces wyobrażmy sobie atletę, pragnącego zwiększyć masę muskulatury, ważącego 100 kg, spożywającego 2g [...]
[...] Jest to celowe działanie, abyśmy mieli stały dostęp do pożywienia niezależnie od pory roku. Każdy z nas chciałby, aby żywność, którą spożywamy była zdrowa, miała wysoką wartość odżywczą, dobry smak (cechy organoleptyczne) a także dobrze byłoby jeszcze zrobić szybko z takiej żywności posiłek. Człowiek podejmuje zabiegi technologiczne [...]
[...] tych grup sugeruje używanie strączkowych jako substytutu mięsa. Odżywcza kompozycja strączkowych (bogatych w węglowodany złożone, przyswajalny błonnik, oraz ich niska zawartość tłuszczu i brak cholesterolu) jest bardzo odmienna od składników odżywczych mięsa. Ponadto różne wartości odżywcze, oraz różnice pomiędzy strączkowymi a innymi [...]
[...] kreatynę, glutaminę i aminokwasy, ale nie spożywają przy tym odpowiedniej pod względem kaloryczności porcji białek, aby osiągnąć dodatni bilans azotowy. Dodatki podnoszą wartość pożywienia, nie tuszują złego planowania diety, czy innych błędów żywieniowych. 8. STAWANIE SIĘ NIEWOLNIKIEM KONSERW Jeżeli chcesz osiągać sukcesy, musisz stale [...]
[...] Smak odczuwa się za pomocą receptorów (sensorów) smakowych, które w postaci kubeczków smakowych umiejscowione są w jamie ustnej, w największym stężeniu na języku. Zawartość kubeczków smakowych jest różna u poszczególnych ludzi, dlatego intensywność odczuwania smaku jest własnością osobniczą. Intensywność smaku słodkiego i jego jakość [...]
[...] się w tkance nerwowej, a z pozostałej części około 5% w osoczu. W osoczu krwi cholesterol występuje jako składnik lipoprotein. Pomimo ogólnie przyjętego poglądu, że zawartość cholesterolu w surowicy krwi zwiększa się wraz z wiekiem badania dowiodły, że zależy to od warunków bytowych człowieka, a zwłaszcza od jego sposobu żywienia. [...]
[...] post.... Mysle ze odpowie na wieklszosc pytan zwiazanych z tematem Skąd się bierze u ludzi nadwaga? Odpowiedź jest prosta: jemy za dużo, a ćwiczymy za mało. Oznacz to, że wartość energetyczna codziennego pożywienia (kalorie) jest większa niż ilość energii zużywana na czynności życiowe. Tę prostą prawdę można wyrazić w postaci równania: [...]
WEIDER Giant Mega Mass 4000 Niemcy /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/4c12eada8dec4a5fa44ce7ef551e50da.jpg OPIS: WEIDER Giant Mega Mass to wysokokaloryczna odżywka węglowodanowo-białkowa przeznaczona do uzupełniania diety sportowej w składniki budulcowe, energetyczne i katalizatory przemian metabolicznych. Oprócz odpowiednio zestawionych proporcji [...]
[...] trudne. Według niektórych badań, problemem nie jest spożycie odpowiedniej ilości białek- bo tę można jakoś skombinować- ale o ich jakość. I tu zaczyna się inny problem: wartość białek. Wiele białek, które spożywają w formie posiłków kombinowanych wegetarianie, jest częściami innych makronutrientów. Dla przykładu, spożywanie ryżu i [...]
[...] do niej wracamy, ponownie obdarzając ją zaufaniem. Nie chcę niczego udowadniać, nikogo pouczać, bowiem prawdziwa wiedza nie wymaga usprawiedliwień, a praktyka potwierdza jej wartość i prawdziwość. Przestrzegam jednak, by czytelnikom nie wydawało się, że oto znaleźli łatwe rozwiązanie swych problemów. Zbyt często to, co wyczytaliśmy, w co [...]
witam chcialem sie zapytac jak sie liczy wartosc odzywcza mleka? czy jak wypije 100 ml mleka to tak jakbym dostarczyl 3,3 g bialka? z gory dzieki Johnyskarbony
1.Istota mleka. Mleko-jest to biała nieprzezroczysta wydzielina gruczołu mlekowego samic ssaków, stanowiąca pokarm dla urodzonego potomstwa. Zgodnie z międzynarodową Federacja mleczarsko mleko to nic innego jak produkt doju krowy w odpowiednim okresie laktacji do którego „produktu" niczego nie dodano i niczego nie odjęto. Mleko to mieszanina [...]
[...] im zaburzenia żołądkowo - jelitowe. Pod wpływem działania bakterii zwiększa się także rozpuszczalność wapnia i innych składników mineralnych. Wiadomo, że wyższa jest także zawartość niektórych witamin z grupy B. Jeszcze jedną korzyścią płynącą z procesu fermentacji jest nadanie mleku nowych walorów smakowych, do których należy niewątpliwie [...]
[...] że "mleko jest wydzieliną gruczołu mlecznego ssaków". Tzw. mleko roślinne, np. sojowe, ryżowe czy kokosowe, nie spełnia tego warunku i jest mlekiem jedynie z nazwy, a jego wartość odżywcza jest niższa. Np. mleko sojowe (uzyskuje się je z namoczonych i rozdrobnionych ziaren soi) zawiera wprawdzie porównywalną z mlekiem krowim ilość białka (4%, [...]
Wielu z Was zastanawia się, czy bardziej opłaca się wybrać nieco droższy izolat białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie [...]
Białko w organizmie człowieka pełni szereg ważnych funkcji. Pod kątem procentowym proteiny (inaczej białka) stanowią około 20% masy naszego ciała. Ich odpowiednia zawartość w diecie będzie wpływała na rozwój organizmu, jego wzrost, wytrzymałość pod kątem funkcji i zdrowie. Czy odżywka białkowa to naturalne białko, czy sztuczny produkt? Wszystkie [...]
Poszukując idealnej dla siebie diety, często nadmiernie komplikuje się sprawy, próbując na przykład z różnymi manipulacjami zawartościami składników odżywczych o funkcjach energetycznych, czyli tłuszczy i węglowodanów, a przy tym zapomina się, że dla dobrego stanu odżywienia organizmu źródło energii ma drugorzędne znaczenie i że ważniejszą rolę [...]
Czego potrzebujemy: 180 g stałej części mleka kokosowego ( mleko z Biedronki się nie nadaje) 130 g wiórków kokosowych 20 g mąki kokosowej 40 g syropu klonowego lub płynnego miodu 90 g gorzkiej czekolady 10 g oleju kokosowego Jak wykonać: Mleko kokosowe, wiórki i mąkę razem z syropem dokładnie mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. [...]